Enzymer

Letar du efter mer fakta om enzymer? Här har vi samlat information som hjälper dig som vill veta mer. Ja, det är mycket text, men enzymer är en stor grej så texten behövs. Läs gärna igenom, så hittar du garanterat något matnyttigt!

Vad är enzymer?

Enzymer är en av många grupper av proteiner och en självklar och helt naturlig del av ditt liv. Enzymer är katalysatorer, det vill säga de påverkar kemiska reaktioner. I människans kropp är det enzymernas uppgift att hålla i gång de processer som hela tiden pågår. Utan enzymer skulle dessa processer avstanna. Faktum är att enzymer ibland kan påskynda en kemisk reaktion i människokroppen så att den går flera miljoner gånger snabbare.

Naturliga matsmältningsenzymer

Enzymer fyller mängd olika funktioner inuti människokroppen. De är absolut nödvändiga, till exempel för att matsmältningen ska fungera. Olika enzymer bryter ner olika molekyler. Flera enzymer kan också samarbeta. Varje enzym har en specifik uppgift att fylla. Metabolismen, alltså det vi till vardags kallar för matsmältning eller matspjälkning, skulle inte fungera utan enzymer. Och just detta är ett stort problem för många människor.

Matsmältningsprocessen pågår ständigt i din kropp. Det är en avancerad process där enzymer spelar en viktigt roll kring att allt ska fungera. När du tuggar maten så utsöndras ett naturligt matsmältningsenzym i din munhåla genom saliven. Detta enzym heter amylas. Amylasenzymet hjälper till att spjälka kolhydraterna i maten. När maten väl hamnar i magsyran som finns i magsäcken, tillkommer ett annat enzym som hjälper vid matspjälkningen, nämligen enzymet pepsin som bryter ned proteiner i maten. När maten går vidare ned till tolvfingertarmen fortsätter amylasenzymet att bryta ned kolhydrater tillsammans med enzymet lipas som sköter fettnedbrytningen och enzymet trypsin som bryter ned proteiner.

Varför reagerar magen?

Magen reagerar på en rad olika triggers. Påfallande ofta handlar det om en obalans i fråga om enzymer.

Laktos

Det är vanligt att magen har svårigheter att bryta ner laktos. Den som är laktosintolerant men ändå inte vill avstå från mejeriprodukter behöver därför tillföra enzymer som hjälper magen med nedbrytningen. Enzymet laktas utvinns ur mikroben aspergillus oryzae och spjälkar laktos snabbt och effektivt.

Svamp, bönor, lök, grönsaker med mera

Det är inte självklart att en hälsosam diet gör att magen håller sig lugn. Faktum är tvärtom att många får besvär av att äta nyttig mat som kål, lök, grönsaker, svamp och bönor. Magen blir gasig eller uppsvälld och gör eventuellt till och med ont. Det naturliga matsmältningsenzymet alfa-galaktosidas avhjälper dessa symtom genom att spjälka svårsmälta kolhydrater. Detta gör att gaserna hindras från att uppstå.

Gluten

Det finns olika grader av känslighet mot gluten. Den som är glutenallergiker (celiakiker) måste avstå helt från gluten. Den som är glutenkänslig kan däremot själv tillföra enzympreparat. Pepsin är här det viktigaste enzymet att tillföra.

Multipla matsmältningsbesvär

Det förekommer också att magen reagerar på exempelvis tung mat som grillat, buffémat eller hamburgare och liknande. Även dessa besvär går att bli av med genom att tillföra magen rätt sorters enzymer. En kombination av ett flertal olika enzymer är det som får bäst effekt.

Går det att tillföra kroppen enzymer?

Eftersom varje enskilt enzym har en specifik uppgift, går det att avhjälpa många av problemen. Det behöver inte ens vara svårt! Genom att ge magen ett tillskott av naturliga enzymer kan du slippa besvär med gasig, uppblåst mage.

Om du får besvär när du äter eller dricker mjölkprodukter, behöver du tillföra enzymet laktas, ett enzym av typen beta-D-galaktosidas.

Glutenkänslighet är en relativt vanlig åkomma. Pepsin, proteas och proteas DPP-IV är enzymer från mikrober och växter. Dessa tre naturliga enzymer avhjälper besvären.

Många magar reagerar på grönsaker, lök, svamp eller kål. Magen blir uppblåst och gasig. Det naturliga matspjälkningsenzymet alfa-galaktosidas hjälper magen att spjälka svårsmälta kolhydrater. Därigenom undviks gasig, uppblåst mage.

Kanske vet du att du brukar få problem när du äter lite tyngre mat. Det kan vara festmat, bufféer, grillat eller hamburgare, till exempel. Även i detta fall finns det hjälp. Det har visat sig att en kombination av flera naturliga enzymer hjälper magen att bearbeta maten. Proteas, bromelain, lipas, amylas, glukoamylas, invertas, alfa-galaktosidas, cellulas, hemicellulas, xylanas och fytas är en sådan enzymkombination. Majoriteten av enzymerna härstammar från mikrober (bromelain undantagsvis från växter).

I samtliga dessa fall handlar det alltså om att ge magen ett tillskott av naturliga enzymer med en specifik uppgift. Det är så det funkar med enzymer. Om du har besvär med magen, beror det ofta på att din egen kropp producerar för lite av ett visst enzym. Då är det läge att fylla på.

Enzymprodukter

Nu vet du mer om naturens fantastiska små hjälpredor. Nästa steg är att hitta rätt enzymprodukt för just din mage. Här nedanför ser du alla våra enzymprodukter, och chansen är stor att åtminstone någon av dem kommer att hjälpa dig och din mage att leva ett skönare liv!

Gluten GO

Om din mage är känslig för gluten, kan du slippa problem och jobbiga symptom med hjälp av Gluten GO.

Läs mer

Lactrase GO

Laktosintolerans är inte farligt – men besvärligt och obehagligt! Med Lactrase GO kan du slippa problemen.

Läs mer

Multienzym GO

Tyngre måltider kan vara besvärliga för magen att hantera. Med Multienzym GO kan du slippa problemen.

Läs mer

Nogasin GO

Uppsvälld och gasig? Med Nogasin GO kan du slippa problemen. Ta en tablett, så kan du unna dig allt det goda.

Läs mer
Åk till toppen