Gluten GO
Om din mage är känslig för gluten, kan du slippa problem och jobbiga symptom med hjälp av Gluten GO.
Många blandar ihop celiaki med glutenkänslighet och glutenallergi. Men vad är egentligen skillnaden mellan att vara glutenkänslig och celiakiker? Och hur visar sig symtomen hos barn jämfört med vuxna? Att förstå skillnaderna är avgörande för att få rätt behandling. Efter att ha läst denna artikel har du förhoppningsvis lite bättre koll!
Att celiaki är en tarmsjukdom har inte alla koll på. Hur vet man egentligen om man är glutenintolerant (celiakiker) och vad innebär det?
Gluten är ett protein som finns i vete, korn och råg. Celiaki är en autoimmun sjukdom som, vid intag av gluten, gör att tunntarmen inflammeras och skadas. Ditt immunförsvaret reagerar helt enkelt mot gluten och angriper kroppens eget vävnad, vilket resulterar i inflammation och skador på tunntarmens slemhinna. Orsaken till celiaki sägs vara ärftlig och om du har en nära släkting med sjukdomen, har du 15% risk att själv drabbas.
Celiaki kan visa sig på olika sätt hos vuxna och barn. Faktum är att symtomen till och med kan skilja sig mellan två personer i samma ålder, men magproblem och illamående är de vanligaste tecknen på glutenintolerans oavsett när man drabbas. Ju fler symtom, desto troligare. Har du enbart ledvärk – ja, då kanske det är något annat.
Om du misstänker celiaki hos dig eller ditt barn – konsultera en läkare för vidare utredning och tester.
Det är lätt att blanda ihop dem, men skillnaden på glutenallergi/glutenkänslighet och glutenintolerans är stor. Till skillnad från celiaki och glutenintolerans innebär glutenallergi och glutenkänslighet obehag efter att ha ätit gluten utan att skada tarmen. Det är ingen sjukdom i den bemärkelsen. Att vara glutenkänslig beror på att kroppen saknar enzymer som bryter ner det gluten som finns i maten, vilket gör att du kan behöva tillsätta naturliga matsmältningsenzymer på egen hand.
Läs mer om matsmältningsenzymer och hur det funkar!
Glutenallergi kan delas upp i olika underkategorier. Vissa personer har en typ av spannmålsallergi men tål vete, medan andra lider av veteallergi men tål till exempel råg. Du behöver alltså inte vara allergisk mot all typ av gluten.
Precis som med glutenintolerans/celiaki kan tecken på glutenkänslighet och glutenallergi visa sig på olika sätt beroende på om du är barn eller vuxen. Oavsett vad, förstår vi att det är besvärligt. Nedan har vi listat de vanligaste symtomen.
Om du har celiaki finns det ingen behandling eller medicin som ersätter en glutenfri kost. Då behöver du avstå helt från gluten. Lider du däremot av känslighet, finns det tabletter mot din glutenallergi. Även om Gluten GO inte hjälper mot intolerans, gör det att du som lider av glutenkänslighet slipper ställa om din kost och kan äta mat som innehåller gluten.
Gluten GO är kapslar som innehåller tre naturliga matsmältningsenzymer som hjälper till att spjälka det gluten som finns i maten, vilket gör att du slipper besvär som magont och ballongmage. Smart va?
Glutenintolerans, även känt som celiaki, är en autoimmun tarmsjukdom. När en person med celiaki äter gluten, som finns i vete, korn och råg, triggar det immunsystemet att attackera tunntarmen. Detta leder till inflammation och skador på tarmens slemhinna.
Glutenallergi innebär att du är allergisk mot gluten, men det är inte ett direkt hot mot din hälsa på samma sätt som celiaki kan vara.
Ja, det är möjligt att drabbas av glutenintolerans (celiaki) som vuxen. Om du misstänker celiaki, kontakta en läkare för utredning.
Om du som glutenintolerant råkar äta gluten kan du uppleva bland annat magont, uppblåsthet, diarré, illamående, trötthet och huvudvärk. Symtomen varierar beroende på mängden gluten. Vila, drick mycket vatten och återgå till en strikt glutenfri kost. Vid allvarliga reaktioner – kontakta en läkare.
Vad du kan äta beror på om du är allergisk mot ett specifikt spannmål eller känslig mot all typ av gluten.
Livsmedel som ris och bovete innehåller inget spannmål alls och är därför helt okej att äta om du lider av glutenallergi. Vissa klarar av att äta havregryn, eftersom havre i sig är glutenfritt, men du bör vara försiktig med havreprodukter utan märkning då dessa kan innehålla gluten som av misstag blandats vid tillverkningen. Många tror att produkter som bulgur eller bröd bakat på dinkel är glutenfritt, men det stämmer inte.
Det finns idag många bra glutenfria produkter på marknaden för dig med glutenallergi, som till exempel glutenfri pasta, glutenfritt bröd och glutenfri öl. De allra flesta matbutikerna har en glutenfri hylla – kolla där!
I vissa glutenfria produkter finns vetestärkelse, så personer med glutenallergi bör därför vara försiktiga med det. Även om mängden gluten är mindre än vad som finns i vanligt vete, är det bäst att kontakta din läkare eller allergispecialist för råd och eventuella tester för att avgöra om du tål vetestärkelse eller om du behöver undvika det helt i din kost.
De flesta magproblem har en lösning. Gör en maganalys för att ta reda på vad just din mage behöver.